Spel baserade direkt på böcker –

Det är allmänt känt att filmskapare gärna hämtar inspiration från böckernas värld. Det är däremot inte lika känt att även spelutvecklare gör det. Faktum är att böcker har inspirerat till spel under en längre tid. Visste du till exempel att följande spel är baserade på böcker?

Dante’s Inferno (2010)
De flesta känner kanske inte till att berättelserna om Dantes Inferno är baserade på dikten Den gudomliga komedin, som skrevas av Dante Alighieris i början av 1300-talet. Spelet Dante’s Inferno släpptes 2010 av Visceral Games och följer dikten väl. I spelet ska tempelriddaren Dante ta sig genom helvetes nio cirklar för att hämta Beatrice som hålls fången av Lucifer. På vägen dit kommer spelaren att utforska de olika cirklarna och möta både monster och fallna själar. Spelet släpptes till Playstation 3 och Xbox 360.

Metro 2033 (2010)
Metro-serien har tagit världen med storm och den tredje delen, Metro Exodus, som släpptes i februari var ett av årets mest efterlängtade spel. Vad många inte vet är att serien är baserad på en internetbok av Dmitry Glukhovsky, som släpptes 2002. Spelen och boken utspelar sig i ett postapokalyptisk Ryssland där de överlevande människorna ska överleva grupperingar och muterade monster. Tanken var att serien skulle filmatiseras men produktionen stoppades förra året. Producenten ville att filmen skulle utspela sig i USA, vilket författaren inte gick med på.

(“metro SCREENSHOT” (CC BY-SA 2.0) av chelobred.)

80 days (2014)
Jules Verne skrev Jorden runt på 80 dagar 1873 och 2014 släpptes spelet. 80 days släpptes först till iOS och Android men kom året efter till Windows och OS X. Handlingen är löst baserad på Vernes bok och spelarens roll är som betjänt till Monsieur Fogg, som ska ta sig runt jorden på 80 dagar eller mindre. Utöver att resa med olika färdmedel för att ta sig runt jorden måste spelaren ha koll på såväl Foggs hälsa som hans finanser.

Spelare dras till välbekanta karaktärer
Det kan räcka med en känd karaktär för att spelare ska bli intresserade av ett spel. Flera gånger har det visats att vi tycker om att spela spel som är baserade på filmer och böcker som vi redan har sett och läst, oavsett om det är mycket eller löst. Exempelvis är ett av de populäraste spelen i utbudet av spelautomater hos Lottoland, som är en licensierad kasinospelleverantör som gjorde sig känd genom sitt stora utbud av internationella lotterier, spelet Holmes and the stolen Stones. Det spelet är löst baserat på berättelserna om Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes. Ett annat spel är Crazy Genie, som för tankarna till såväl Aladdin som Tusen år och en natt. Andra exempel på spel som lockar med sina karaktärer är de tre delarna av Kingdom Hearts. Square Enix har lyckats förena de mest omtyckta karaktärerna från bland annat Disney och Nintendo och skapat ett actionrollspel med något för alla.

(“kingdom-hearts-1-5-hd-remix_Playstation3” (CC BY-ND 2.0) av shawna76us.)
Du är ursäktad om du inte visste att några av de nämnda spelen var baserade på böcker. Det är inte lika vanligt, men det är värt att känna till. Inte minst kan det vara roligt att läsa boken för att bättre förstå handlingen och bakgrunden.

About Philippe Antonio

My name is Philippe Antonio and I love movies! Have a movie collection that I wouldn't even trade for a new Ferrari (the gasoline is to expensive) ... I love to draw and have my art on another website Blackbrush.se. Besides that, I also love Gadgets and Zlatan ... well, football generally. I Founded this website for my comic figure at first but has lately just focused on movie/game news, reviews and that stuff. So hope you liked it!